
Pierwsze nagranie godów i spółkowania dzikich pand wielkich. Rzeczywistość jest bardziej brutalna od naszych wyobrażeń
27 października 2020, 04:48W spowitych mgłą górach Qin Ling po raz pierwszy nagrano rytuał godowy i spółkowanie dzikich pand wielkich. Dzięki filmowi można próbować wnioskować, czemu pandy tak trudno rozmnożyć w niewoli. Autorami nagrania są chińscy filmowcy Yuanqi Wu i Jacky Poon. Stanowi ono część nowego dokumentu PBS pt. „Pandas: Born to be Wild”. To odcinek otwierający 39. sezon serialu dokumentalnego „Nature”.

Miś Uszatek ma 50 lat
6 marca 2007, 19:11Miś Uszatek – jeden z najbardziej znanych bohaterów polskich bajek - kończy dzisiaj 50 lat. Trudno uwierzyć, że już od tak dawna bawi on dzieci.
Zmuszają do mrugania
28 października 2009, 09:14Japońska firma optyczna Masunaga Optical Manufacturing przedstawiła okulary Wink Glasses, które prowokują mruganie i w ten sposób zapobiegają zespołowi suchego oka zarówno u zagorzałych miłośników gier wideo, jak i książek czy Internetu.

SMS-owanie obniża zdolność akceptowania nowych słów
17 lutego 2012, 11:42Pisanie SMS-ów wywiera negatywny wpływ na zdolność interpretowania i akceptowania nowych słów.

Zapisali 200 megabajtów w DNA
8 lipca 2016, 09:09Inżynierowie z Microsfotu i University of Washington poinformowali o zapisaniu 200 megabajtów danych w syntetycznym łańcuchu DNA. Medium, w którym zapisano informacje, było mniejsze niż czubek ołówka

Pomóż znaleźć największe i najcięższe gniazdo bociana białego w Europie
30 lipca 2022, 18:05Znany ornitolog i popularyzator nauki Adam Zbyryt, we współpracy ze swoim macierzystym Uniwersytetem w Białymstoku, organizuje konkurs na znalezienie najcięższego i największego gniazda bociana białego w Europie. Bociany potrafią budować olbrzymie masywne gniazda, których waga niejednokrotnie przekracza tonę. Problem jednak stanowi oszacowanie masy takiej konstrukcji.

Chemia za barem
23 kwietnia 2008, 10:07Choć większość ludzi nie zwraca na to uwagi, gotowanie również jest chemią, tyle że praktyczną. Często właśnie skład chemiczny decyduje o tym, jakie składniki do siebie pasują, a jakie nie. To dlatego np. bazylia "lubi się" z pomidorami. Grupą zawodową, która ostatnio bardzo się udziela w zakresie gastronomii molekularnej, są barmani. Dążąc do przygotowania jak najlepszych koktajli, wykorzystują ciekły azot, alginiany i chlorki. Dzięki temu uzyskują m.in. pianki marshmallow z whisky.

Posłuchać, jak mówił Szekspir
24 października 2010, 15:23Język zmienia się i ewoluuje , zmienia się znaczenie słów i gramatyka, zmienia się też, wymowa i akcent. Ciekawie byłoby usłyszeć, jak mówili ludzie dawniej, na przykład za czasów Szekspira. Dzięki pracy kilkunastu miłośników języka będzie to możliwe.

Następca Apple'a?
25 kwietnia 2013, 11:33Victor Basta, dyrektor ds. analiz firmy analitycznej Magister Advisors, uważa, że już wkrótce Apple'owi może wyrosnąć poważny przeciwnik. Ma być nim... Amazon, który, zdaniem analityka, przygotowuje się do przeprowadzenia ofensywy na rynku mobilnym.

Najstarszą, nieznaną wersję polskiego przekładu Koranu wydadzą filolodzy z Torunia
4 października 2018, 13:13Najstarszą i nieznaną do tej pory wersję polskiego przekładu Koranu wydadzą filolodzy z Centrum Badań Kitabistycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Autorami przekładu są Ignacy Domeyko oraz ks. Dionizy Chlewiński. Znak wodny na kartach rękopisu wskazuje na 1821 rok.